16 Haziran 2018 Cumartesi

BASİTLEŞTİRİLMİŞ A.TR DOLAŞIM BELGESİ

"Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliği' nin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar"ın 7. bölümü olan "Basitleştirilmiş İşlemler Hükmü" uyarınca; Onaylanmış İhracatçı yetkisi alan firmalar tarafından düzenlenen ve gümrük idarelerine ve Odalara vize işlemi için ibraz zorunluluğu olmayan belgedir.

Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilen ihracatlarda Onaylanmış İhracatçı yetkisi alan firmalarca düzenlenebilen Basitleştirilmiş A.TR Dolaşım Belgeleri, Dış İlişkiler ve Dış Ticaret Müdürlüğünce, 2.-TL/adet bedel karşılığında satışa sunulur.

11 Haziran 2018 Pazartesi

A.TR DOLAŞIM BELGESİ

Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

Not : Kıbrıs Rum Kesimi'ne ticaret yapılmamaktadır.

EUR.1 BELGESİ - EFTA ÜLKELERİ
İsviçre, İzlanda, Liechtenstein ve Norveç

EUR.1 BELGESİ - BATI BALKAN MENŞE KÜMÜLASYONU KAPSAMINDA
Arnavutluk, Bosna-Hersek, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan

EUR.1 veya EUR-MED BELGESİ- PAAMK SİSTEMİ (STA) KAPSAMINDA
Fas, İsrail, Mısır, Tunus ve Ürdün

İKİLİ ANLAŞMA -STA GEREĞİ EUR.1 BELGESİ DÜZENLENEN ÜLKELER
Gürcistan, Filistin, Şili, Morityus,Malezya, Güney Kore, Suriye

MENŞE ŞAHADET NAMESİ DÜZENLENEN ÜLKELER

Tercihsiz Menşe Kapsamındaki Ülkeler

ÖZEL MENŞE (FORM-A) BELGESİ DÜZENLENEN ÜLKELER
Japonya-W-GTİP NO(Tarım Ürünü için P),Beyaz Rusya-(P),Rusya Federasyonu-(P),Ukrayna-(P),Kazakistan-(P), Amerika-(P),Avustralya(Boş Bırakılacak), Kanada(Resmi Onay Yok), Yeni Zelanda(Resmi Onay Yok)

NOT : A.TR dolaşım belgesi düzenlenen ülkeler için ihraç konusu eşyanın, işlenmemiş tarım ürünü veya Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) listesinde yer alan bir ürün olması halinde bu ülkelere A.TR dolaşım belgesi yerine EUR.1 dolaşım sertifikası düzenlenir.

Cep Telefonu İthalatı Nasıl yapılır

Öncelikler genel ithalat prosedürlerinden biraz bahsedelim.

Cep telefonu ithalatında öncelikle ithal edilecek malzeme ve ithalatçıyla çalışılacak genel şartlar belirlenmelidir. genel Şartlar belirlendikten sonrasın bu işlemi gerçekleştirecek Türkiye Cumhuriyeti’nde yerleşik ve vergi numarası olan tüzel veya gerçek bir kişi (gerçek kişilerde TC kimlik numarası yeterlidir) gerekmektedir. İlk defa ithalat yapılacaksa gümrük idaresine kayıt olunması şarttır, kayıt için aşağıda listelenmiş evrakların tamamı gereklidir;

  • İmza sirküleri (gerçek kişiler için imza beyannamesi),
  • Faaliyet belgesi,
  • Ticaret sicil gazetesi,
  • Vergi mükellefiyet yazısı,
  • Vekâletname (temsil yoluyla işlem yapılması halinde),
  • Yetkililerin kimlik suretleri.
  • Cep Telefonu İthalatı Prosedürleri…

Bütün ithalat işlemleri için geçerli olan yukarıdaki bilgilerin dışında cep telefonu ithalatı için farklılık gösteren ve dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Tareks izinlerinin alınması ve TRT bandrol uygulaması bunlardan en önemlileridir. Her ürün için olduğu gibi cep telefonu ithalatına da başlamadan önce muhakkak bir gümrük müşavirine danışmanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Cep Telefonu İthalat Sürecinin Detayları Aşağıdaki Gibidir


  • Cep telefonu ithalatında Ekonomi Bakanlığı’ndan Tareks izinlerinin alınması gerekmektedir, ürünlere ait CE etiketlerinin kontrolleri de bu müracaatlar sırasında yapılmaktadır.
  • Cep telefonu ithalatında ürünlerin transit işlemlerinde gümrük idaresince, takip amacıyla, ATS cihazları kullanılmaktadır.
  • Cep telefonu ithalatında TRT bandrol uygulaması da mevcuttur.
  • Cep telefonu ithalatında KDV uygulaması mevcuttur, vergi oranları için lütfen bizimle iletişime geçiniz.  Tel : +90 (312) 447 12 64 / +90 (312) 447 70 87
  • Cep telefonu ithalatında ÖTV uygulaması mevcuttur ve Bakanlık tarafından belirlenen alt sınırdan daha düşük değerli ürünler için ÖTV oranları değişiklik göstermektedir. Vergi oranları için lütfen bizimle iletişime geçiniz.  Tel : +90 (312) 447 12 64 / +90 (312) 447 70 87 

Cep telefonu ithalatı hızlı kargo veya posta yoluyla yapılamaz. Kişinin kendisine ait cep telefonunun dahi muafen serbest dolaşıma girebilmesi için sadece yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde olması gerekmektedir. Dolayısıyla yolculuk öncesi veya sonrası gönderilen yolcu beraberi eşya kapsamı da dahil olmak üzere cep telefonunun posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenerek hiçbir surette getirilmesi mümkün değildir. Örnek olarak yurt dışına tatile giden bir kişinin otelde unuttuğu cep telefonu kendisine posta veya hızlı kargo yoluyla gönderilirse bu cep telefonu gümrükten geçemez.

Mor Gümrükleme